Torzó: Cyberpunk 2077

A Cyberpunk 2077-et ha jelenlegi formájában elföldelnénk, Attila-mód, míves sírdobozban, s jó mélyre temetnénk, hogy csak századok, évezredek múltán találjanak rá, a leletet kihantoló utódaink, ők, az evolúció által szupermenné fejlesztett jövőemberek, a XXI. század játékiparának egy olyan pulzáló-intenzív lenyomatával találkoznának, hogy kivinné a bal szemüket. A lendület az üzenet maga – meszidzse: hogy a játékipar, fejlesztőktől felfelé, kb. a középmenedzserektől elindulva, úgy szarik a jónép fejére, hogy a végeredmény csorog. Semmi nem fontosabb annál, hogy a részvényesek jóllakjanak.

A Cyberpunk 2077 alap PS4-en és XboxOne-on, azon a két gépen, amelyekre a játék egészen 2020 közepéig garantáltan fejlesztve volt, dadaista élmény. Az akarat elvész a káoszban és csak a formák lenyomata marad – egy világ körvonala, amely megszületni igyekszik, de visszanyomják az anyaméhbe. Valami ott, messze, a távolban, testet ölteni látszik, de kiderül, hogy csak illúzió: a konzol halálváró sikoly-erőlködésének kétségbeesése csap össze a játék fejlesztőinek miazmikus, kiforratlan teremtésvágyával. Mintha egy elefánt akarna egy macskát felcsinálni.

A Cyberpunk 2077 2021 vagy 2022 karácsonyának lesz a nagy dobása. Toldozzák-foldozzák majd addig, szépen, kisgömböc módjára kerekedik szentem, és gurulni is hasonlóképp fog megtanulni, míg végül-egyszer begördül a nappalinkba, büszkén, készen. Most azonban még az egymillió, a játékba való belemerülést száz százalékig megakadályozó glitchnek, az óránkénti összeomlásoknak, és a 15-20-as órajellel rángatózó framerate-nek olyan, igazából a maga szörnyűséges módján lenyűgöző keveréke, amilyennel ritkán találkozik az ember. Harmincplusz éve játszom videojátékokkal, de blockbusternek ilyesféle tetemrehívását még nem pipáltam. Az ígéret, egy potenciálisan érdekes játékélmény lehetősége ott van benne, csak épp eljutni hozzá nem lehet még, vagy csak a fogaknak oly erős csikorgatásával, amely leőrli a zománcot.

High end PC-n és PS5-ön állítólag elzötyög. Na csak Magyarország jórészt alföld, a játék potenciális megvásárlóinak túlnyomó többségének alap PS4-e meg ekszboksza van, és ezekre a gépekre lett beígérve, hogy a fenomén hasítani fog. Úgyhogy legjobb lesz, ha hónaptucatok elteltével beszélünk majd róla megint.