Mellé: Mario Golf Super Rush

Gyorsan essünk túl az ilyenkor szokásos, a korábbi Mario Golf játékokkal kapcsolatos személyes kötődések kitárgyalásán. A Mario Golf játékok az összes Mario közül a kedvenc Mario játékaim. Ebben a kritikában sokszor hangzik majd el a Mario. Egyszóval ebből a pozícióból indítok. Innen persze egyenesen következik, hogy a velük kapcsolatos elvárásaim hegymagasak. Lássuk, a legújabb, a Super Rush beváltja-e őket.

Elődeihez hasonlóan a Super Rush mintegy visszafejti a sport összes mozzanatát az alapokra, a helyszínnek erre pedig a Mushroom Kingdomot szemeli ki. Ezek a golfjátékok eleve úgy vannak tervezve, hogy a játékosnak minden alkalommal könnyű legyen beléjük kezdeni – ám ezeknek az alkalmaknak, az egyes játék-sessiönöknek a hosszúsága azonban a Super Rushnál nem lesz túl hosszú, és igazából ebből ered a játék legnagyobb problémája. A játék leginkább a Gamecube Mario Golf Toadstool Tour-jára emlékeztet: ugyanúgy 16 karaker közül választhatunk, valamint összesen 6 pályából, amelyek számát majd gondolom a DLC-k növelni fogják.

A Standard Golf játékmóddal semmi probléma. Még az olyanok is, akinek lövése sincs a golfról, minimum par-t tudnak itt elérni. Felhasználóbarát, ahogy mondani szokták. Egy gombnyomással ütsz, a másodikkal pedig az ütés erejét állítod be. A játék alapból arra irányítja az ütésedet, amerre kell, és még a megfelelő ütőt is kiválasztja neked. Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki ezt elszúrja – de ez a játékmód direkt van ilyenre tervezve, hogy még az abszolút sügéreknek is legyen sikerélménye. Az első két pályán semmiféle akadálybe nem ütközünk, a későbbieken már fák és egyéb tereptárgyak zavarják a lyukra az egyenes rálátást. Bár ezek felett és mellett ellőni is gyerekjáték.

A motion control, mert a heverőről feltápászkodva is játszhatunk, viszont már kimondottan kellemetlen. A precízió sínyli meg a joycon lóbálását, mintha a Nintendo ennél a játékmódnál nem is igyekezett volna pontosságot bekalibrálni. Az ilyesmi nagyon nem jellemző rájuk. Megtanulni és használni egyaránt nehéz a motion controlt, nem is igazán ajánlom.

A játék összes játékmódja egyfajta tréning arra, hogy a minden szempontból az alapokra visszafejtett Standard Golfot (multiplayer vagy solo) rendesen ki tudjuk használni, ami azért elég nagy csalódás. Irónia az iróniában, hogy az agyonhirdetett Speed Golf játékmód talán a leglassabb verziója itt a Mario Golfnak. Te meg három másik játékos, valódi vagy AI, ugyanarra az egy lyukra lőttök, és rohanva kell az ellőtt golflabdátokat beérni, hogy tovább lőhessétek. Csakhogy ez a rohanás, ez csak elméletben hangzik gyorsnak, a valóságban sokkal lassabb így videojáték-golfozni annál, mint mikor a program automatikusan odateleportál a golflabdád pozíciójához. A Battle Golf már jobban sikerült – míg a Speed Golfnak van egy “itt mindenki nyertes” beütése, a Battle Golfot csak egy játékos nyerheti meg. Miután beüti a lyukba a labdát, a lyuk eltűnik, és rohanni kell tovább a következőhöz, powerupokat kerülgetve, amelyek igazából csak akadályoznak, elnevezésük ellenére. A probléma ott van, hogy a Battle Golfra összesen két saját pályát kreáltak, erre (IS) gyorsan rá lehet unni.

A sztorimód, a Golf Adventure a leglehangolóbb az egész Super Rushban (kezdem azt hinni hogy a játék címe trollkodás): egy Mii bőrébe bújva kell a szokásoshoz nagyon hasonló klubházas bóklászást végigvinni. Ebben a játékmódban meg túl gyorsan leszünk szupergolfosok, a végére mintha szó szerint Superman ütné a labdát. Annyira ez a szitu, hogy a játék le is tiltja neki egy idő után a local multiplayert. A Solo challenge módban nincsenek igazi solo challenge-ek. Utóbbiról elég is ennyi.

A játék grafikai kivitelezése, mind a környezet, mint a UI szempontjából steril, lecsupaszított, már-már úgy néz ki mint egy tucatmobil-játék. Semmiféle izgalmas, máriós csicsával nem rendelkezik. Fantáziátlanság az egész vonalon.

Jöhet a summa, mert minek húzni: ez a Super Rush, ez eléggé gyengusra sikerült. A Standard Golf játékmódja szórakoztató, a Battle Golf szintén, és a Speed Golf sem rossz ha valódi ellenfelek, és nem az AI ellen játsszuk. De ennyi. Minden más eléggé hervadt ezen a golfpályán.