Vér a subáján: Silent Night, Deadly Night

Film

Vér a subáján: Silent Night, Deadly Night

A Silent Night, Deadly Night emblematikus esete annak, amikor a cenzúra visszafelé sül el, mint a rossz vadászpuska: Charles Sellier 1984-es low budget slasherét feleannyian se ismernék, ha kijövetelekor nem fújtak volna akkora hisztériát köré, amihez hasonlót csak a sátánizmussal vádolt rocksztárok kaptak. A reagani Amerika konzervatív erkölcscsőszködése teli erővel tombolt, feldühödött szülők, tanárok, szakszervezetek egymásra túllicitálva követelték a betiltását. Hiába kaszaboltak a nagyvásznon más rémek évek óta, a karácsony szentségének szimbolikus bemocskolása hozta meg a casus belli-t.   

Forgalmazója a TriStar Pictures eleinte még meg is lovagolta a botrányhullámot azzal, hogy a film reklámjait szándékosan családbarát sitcomok közé időzítette. Csak aztán a szarvihar akkorára nőtt, hogy egy hét után már ők is kapituláltak és kivették a mozitermekből. Az epét hányó kritikusok és morálbajnokok joggal hihették, hogy győztek. Holott pont ezzel a botránnyal sikerült egy betonbiztos kultalapot teremteni köré. Kézről-kézre járó VHS-ek, rajta egy film, amit nem akarnak, hogy láss. Kell-e ennél jobb gerillakampány egy horrornak? Kötve hiszem. 

Koncepciója még csak nem is eredeti: Mészárszék ünnepkor? A Fekete karácsony küldi üdvözletét 1974-ből. Télapó-szerelésbe öltözött sorozatgyilkos? Lewis Jackson szintén kultikus Christmas Evil-je már ellőtte négy évvel korábban. Joggal merülhet föl a gyanúper, hogy csak a mesterségesen generált „infamy” tartotta a köztudatban a Silent Night, Deadly Night-ot, de ez nem igaz: Büszkén romlott, végtelenül cinikus, szadista pokol-hullámvasút, aminek brutalitása és morbid humora bőven felülírja technikai és narratív hiányosságait. 

1971 karácsonya. Az ötéves Billy Chapman épp hazafelé tart szüleivel miután a diliházban vegetáló nagypapa jól beparáztatta a Mikulással és a „legyél jó” üzenettel. A para kegyetlen valósággá válik: Piros-fehérszakáll jelmezbe öltözött rabló támad rájuk, golyó apu fejébe, kés anyu torkába miután az nem hagyja magát megerőszakolni. Mínusz két szülő, Billy és öccse Ricky árvaházba kerülnek, ahol a vaskezű katolikus főapáca (Lilyan Chauvin) a már megszerzett traumákra még rápakol pár lapáttal. Bűntudat, fegyelmezés, a szexualitás ördögtől való, már meg is van a recept az időzített emberi bombához. 

Eltelik néhány év, a kis Billyből angyalarcú izmos fiatalember lesz, aki kikerül a nagyvilágba és próbál normális életet élni. De közeleg a karácsony, a Mikulások látványa egyre jobban felszínre hozza belőle a félelmet, a szorongást. Aztán Billy seggfej főnöke (Britt Leach) még őt is jelmezbe bújtatja, a végső lökést pedig az adja meg, amikor látja, hogy vágyainak tárgyát a csinos Pamela-t szexre akarja kényszeríteni egy munkatársa. Billy elméje megbomlik, lélekben eggyé válik szülei gyilkosával és azzal a lendülettel rögvest rá is teker egy sor fenyőfaizzót az erőszakoskodó alfahím nyakára. Pamela pedig kap egy kést a gyomrába. Billy kalapácsot, baltát ragad és elindul. Megbüntetni mindenkit, aki rossz volt. 

A Silent Night, Deadly Night formailag annyiban különbözik legtöbb kortársaitól, hogy itt a gyilkos spirálszerűen egyre mélyebbre zuhanó bukástörténetét láthatjuk. Árad belőle a cinikus fatalizmus, első fél órája konkrétan csak arról szól, ahogy ez a szerencsétlen, lelkileg megborult fiú senkitől, semmilyen lelki támaszt nem kap, hogy feldolgozza családja meggyilkolását. Megaláztatást, semmibe vételt a fölötte lévő, autoriter figuráktól annál inkább. Ahogy megannyi slasher gyilkost, Billy-t is a múltbéli trauma és a szexuális represszió kettőse változtatja saját lelki démonainak fizikai megtestesülésévé. Csak itt még a szenvedéseire közönyös társadalom is ráirányítja a rossz útra. Aztán meg mindenki vágja a meglepett Pikachu arcot, amikor billiárdasztalon kufircoló tiniket kezd fölszögezni jávorszarvasagancsra. 

Ez a nihillista attitűd teszi emlékezetessé, a kissé ráérős felvezetés után, nézői elvárásokba beleszaró, kőkemény bulldózerként megy előre. Feszült és hatásos, hiába próbál neki gáncsot vetni a pocsék színészi játék vagy a teljesen fapados rendezés. Például amikor Billy belefut egyik áldozatának húgába, aki izgatottan várta a Télapót, összetöpörödik az ember gyomra, hogy vajon ennek a hatévesnek vajon megkegyelmez. A limitált képességű Sellier annyira ódzkodott a véres gyilkosságok megcsinálásától, hogy ezt inkább átengedte őket a műfajban már jártas Michael Spence vágónak. Okos döntés, azonnal érződik, hogy mennyivel feszesebbek, ritmikusabbak és képileg erősebbek, mint a film többi része.  Ha a csonkolás közben vad klimpírozást hallunk, nem a mi készülékünkben van a hiba. Perry Botkin eszelős „zenéje”, leginkább olyan mintha lelökte volna a zongoráját egy végtelen csigalépcsőn. Tökéletes inverze a karácsony békés hangulatnak. A Silent Night, Deadly Night-ban nincs biztonság és védelem: A gyerekek már első perctől fogva ki vannak szolgáltatva az erőszakos világnak, a védelemükre szakosodott hatalmi szervek, mint a rendőrség vagy az egyház, hazugok, romlottak vagy teljesen inkompetensek. A jelenet, amiben az egyik fakabát pánikreflexből tüzet nyit egy Télapóra, akinek vére befröcsköl egy szerencsétlen csemetét, az amcsi slasherhistória egyik leggonoszabb pillanata. Boldog karácsonyt!

Olvasd tovább

Még több Film

Címkék

Hallgatnivaló

Archívum

Meta

Vissza