Húskampók árnyékában – The Moment To Kill

Film

Húskampók árnyékában – The Moment To Kill

A mából, a mai olasz moziból visszatekintve szinte szédületet kelt a tény, hogy volt az ország filmtörténetében egy elég hosszan – a negyvenes évek neorealista áttörésétől a 80-as évek közepének VHS-mennyországáig – húzódó időszak, amikor az olasz filmesek mindent felsőfokon műveltek – de legalábbis a modernista művészfilmet, a vígjátékot, a thrillert, a gótikus és egyéb horrort, a zsarumozit, a szexfilmet és a westernt feltétlenül. És ha az érzékek totális, képpel, hanggal, színnel, mozgással és élő (mindgyakran: felettébb csupasz) emberi felületekkel végzett támadását közösnek látjuk ezekben, akkor nem meglepő, hogy a gátlástalan hatásfokozás szent missziójának részeként a hangnemek, zsánerek összevegyítése is részét képezte a programnak.

A 70-es évek markáns olasz thrillervariációjában, a giallóban eleve a krimi, a horror és a szoftabb szexfilm állt össze fülledt és kábító eleggyé, de a westernben sem érték be annyival, hogy (mindenekelőtt a két Sergio: Leone és Corbucci áldásos tevékenysége révén) megszületett egy ultrasikeres nemzeti variáns, a spagettiwestern – itt is hamar felmerült a műfaji koktélkeverés távolról sem eretnek gondolata. Ezen az alkimista vonalon végül egyértelműen a western és a vígjáték egyesítésével született meg a (kereskedelmi szempontból) legfényesebben csillogó aranyformula, de nem ez volt az egyetlen fajta próbálkozás.

Mert voltak, ha nem is sokan, akik úgy gondolták, hogy a cinikus, sötét és gyakran igen erőszakos spagettiwestern szélesre tárja a vadnyugati szalonok lengőajtaját a horrorfilm fogásai, motívumai, atmoszférája előtt. A legmesszebbre talán Antonio Margheriti ment, aki Klaus Kinskivel súlyosbított filmjében, az And God Said To Cainben szinte felszámolta a történetmesélést az átható, harangzúgással, repedő tükrökkel és lobogó gyertyákkal megtámogatott gótikus hangulat kedvéért, de Duccio Tessari eleve sajátos – Odüsszeia-parafrázisként építkező – The Return of Ringója is fontos állomás volt ezen a sajnálatosan rövidke ösvényen a maga már-már argentósan expresszív beállításaival. A legjobb, legerősebb dobást azonban mégis inkább a szuperbizarr The Moment To Killben ismerhetjük fel.

A később a Sartana-sorozattal a westernben, a The Case of the Bloody Irisszal a giallóban, az Exterminators of the Year 3000 című Mad Max-kópiával pedig a magyar lakótelepi gyerekek világában nagy sikereket arató Giuliano Carnimeo első filmje egyrészt szinte tökéletesen adaptálja a Mario Bava által kidolgozott gótikát a vadnyugatra: a jelenetek jókora részét törött üvegek és lidérces pókhálók takarásából figyeljük, a halál hűvöse ide-oda áramlik a kisvárosban. A fantasztikus finálé pedig (immár Bavától elszakadva és számos későbbi horrort megelőlegezve) egy húsfeldolgozóban, kampókra lógatott fél sertések között bonyolódik.

Carnimeo filmje ettől még talán nem lenne a korszak egyik legkülönösebb westernje. A képletet a rendező tovább bonyolítja azzal, hogy filmje főhőséül egy kedélyes, komikus, még a gyilkolást is pajkos hangulatban végző párost választ: Lordot és Bullt, akik egyértelműen a Bud Spencer-Terence Hill kettős előképeként tevékenykednek a porban, és ami lenyűgöző, duójuk segítségével a fegyverropogás, a horror és a humor hármasa tökéletes egységbe képes simulni – talán még maguk az alkotók sem értették, hogyan. 

A két férfiú (közülük a snájdigabbat, George Hiltont jól ismerhetjük Sergio Martino giallóiból) egyébiránt egy jelentősebb tételnyi rabolt arany után kajtat, ami nem éppen hanyatt döntően eredeti felállás egy spagettiwesternben, de – és itt jön a képbe a harmadik műfaji réteg! – a kifejezetten kreatívan kivitelezett, ebből a szempontból giallós öldöklések végül egy úgyszintén a giallókból átemelt eszelős végfordulatban kulminálnak, lendületesen szétzúzván a kiszámíthatóságról szőtt képzeteket. 

Giallókból átemelt? Carnimeo filmje 1968-ban készült, vagyis jó két évvel azelőtt, hogy Argento első rendezése, a The Bird with the Crystal Plumage beindította volna az olasz giallotrendet és világra szabadított volna egy sokat másolt formulát. A giallót ekkor még csak Bava műfajteremtő darabjai (a The Girl Who Knew Too Much és mindenekelőtt a Blood And Black Lace), illetve egy-két korai, különös, ortopéd alkotás képviselte (például a Death Laid an Egg). Itt tehát még bőven volt erő, frissesség és érzékiség a zsánerben, és Carnimeo filmjét is ennek tüze fűti: a Moment To Kill jól ismert keretek között halad, mégis sajátos, másutt nem fellelhető ízeket kínál, és mint ilyen, a vad fantáziával, kevés polgári jóízléssel és lefegyverző szakmai tudással elkészített zsánerfilmezés egyik igazi ékköve, amelyért mindenkinek melegen ajánlott könyékig túrnia az iszapos vadnyugati vértócsákban.

Olvasd tovább

Még több Film

Címkék

Hallgatnivaló

Archívum

Meta

Vissza