Az eltűnt idő nyomában: Warioware – Get it together!

A Warioware franchise nemcsak a Nintendo, hanem úgy általában a videojáték-történelem legfurcsább sorozata. Egy olyan kommersz művészetben, amely az idő előrehaladtával egyre jobban hajtja a narratív egyértelműséget, a Warioware játékok az abszurd debilséget teszik mintegy koronaként a fejükre, és hirdetik a szinte-dadaizmus győzelmét az élet és a videojátékok értelmét hiába keresők felett. Az alapvetése pont ezt az elméletet megerősítő módon meta: Wario, a Marióval állandóan szembenálló örök tükörképe független videojáték-fejlesztő is egyben, aki őrjítő minijátékok tucatjaival szórakoztatja a közönségét.

A Get it together! ezeknek a legfrissebb gyűjteménye, amely egyetlen új játékmechanizmus hozzáadásával igyekszik felborítani a formulát. Pillanat, pillanat… minijátékokat mondtam? Nem céloztam eléggé alulra. MIKROjátékokról van itt szó, másodpercek alatt elvégzendő abszurd feladatokról. Wariónak és az alkalmazottainak a bőrébe bújva kell az őrültebbnél őrültebb feladatokat villámgyorsan teljesíteni. Utóbbiak egyik felének tudod a mozgás- illetve lövési irányát szabályozni, a másik fele viszont megy a saját feje után, ami a mozgást illeti, és a lövéseiket is csak időzíteni tudod. Wario meg közben szálldos fel-alá, és szokásos rohamozó támadó-mozdulatával nekitámad a különböző mikrojátékoknak. Hogy mindennek így leírva semmi értelme? Mondtam hogy abszurd az egész.

Az egész karakterkompániának a vicces káosz képes olyan miniszemélyiséget adni, hogy a játékos (TE), urambocsá megszereted egyik-másikukat. Ami a Nintendo dizájnzsenialitásának csak újabb bizonyítéka. A “sztori” nagy vonalakban: Wariót és csapatát beszippantja a játék, amelyen dolgoznak, és csak az egyes belső mikrojátékok legyőzésével tudnak a slamasztikából kimászni. Mindegy egyes szint a fejlesztőjének érdeklődési körét tükrözi: pl. Dr. Crygor, a cyborg high-tech mikrojátékokkal nehezíti meg az életünket, míg az ifjú gamer, 9-Volt klasszikus Nintendo-játékok gyűjteményéből szőtt valami eredetit. Az összes szint végén boss csaták várják a játékost, amely csaták maguk is egy-egy külön mikrojáték.

A történet fő csapásirányától több mellék játékmódban letérhetünk. A Play-o-pediában újrajátszhatunk korábbi mikrojátékokat. A Crewban csapatodnak kis ajándékokat adhatsz, amelyekkel új színsémákat tehetnek magukévá. A Variety Pack a játék multiplayer módozata, amely az őrült ötletek tucatját zúdítja a jónépre: lehet itt egy isten kegyeiért küzdenünk, vagy akár szó szerinti társasjátékot játszanunk, illetve Mario Party-szerű össznépi őrületben részt vennünk. Nincs igazán tematikus kapocs ezek között, és éppen ez adja ennek a megfoghatatlan egésznek a kaotikus varázsát.

A korábbi Warioware játékok az egyes konzolok hardware-gimmickjének kihasználására lettek kitalálva. Most először bújhatunk a sorozat szereplőinek bőrébe, és ez alapvetően megváltoztatja a játékmenetet a korábbi részekhez képest. Ez az első Warioware, ahol már nem egyszerűen meg kell nyomnunk azt a gombot, ami épp felvillan a képernyőn – nem, itt már át kell gondolnunk, és GYORSAN kell átgondolnunk a mindenkori stratégiánkat. Ahogy előrehaladunk a játékban, úgy választhatunk csapatunkba újabbnál újabb figurákat – ez 20 bevethető karaktert jelent, akiket 200 mikrojáték megoldásához használhatunk fel. Ez akkora változatosság-potenciált ad a játéknak, ami garantálja a hosszútávú szórakozást.

A sorozat szürreális humora a hab a tortán, sőt, a legfinomabb hab, amit eddig Warioware-ben nyalhattunk (bocsánat.) A grafika és az animációk nincsenek túlbonyolítva, de rendkívül fantáziadúsak, lépten-nyomon új ötletekkel lepik meg az embert. Az egyetlen kissé idegesítő dolog a játék készítőinke a káosz iránt csöppet túlzásba vitt igénye, amely egyik-másik rendkívül idegesítő, semmire nem jó (értsd: az aktuális mikrojáték megoldására egyáltalán nem alkalmas) karakterben nyilvánul meg (pl. a fent említett 9-Volt bevetése katasztrófa, ha precíziós mozgást igénylő mikrojátékkal tötymörgünk épp.)

A Warioware – Get it together!, bár van benne rengeteg újdonság, forradalmi újítást nem tartalmaz. Hozza a széria bizarr mókáját, a szórakoztató értelmetlenség önfeledt tombolását. Akit nem zavar a totális komolytalanság, imádni fogja, mert az egész egy abszurd kreativitás-bonbon, amelyen a nyammogást nehéz abbahagyni, annyira addiktív. Aki szereti a mikro és minijátékokat, annak ez a Warioware egy ajándék.